| 
1. Q. A jeweler allows a discount
  of 16% to his customers & still gains 20%. Find the MP of a ring which
  cost him RS1190. | 
| 
Ans: Rs. 1700 | 
| 
2. Q. After allowing a discount of
  12% on the marked price if an article, it is sold for Rs. 880. Find its
  marked price. | 
| 
Ans: Rs. 1000 | 
| 
3. Q. How much per cent above the
  cost price should a shopkeeper mark his goods so that after allowing a
  discount of 20% on the marked price, he gains 12 %? | 
| 
Ans: 40% | 
| 
4. Q. A man allows 8% discount on
  the marked price of the suit & still makes a profit of 15% .if her gain
  over the sale of a suit is Rs. 156, find the marked price of the suit. | 
| 
Ans: Rs. 1300 | 
| 
5. Q. A retailer marks his good at
  35% above the cost price abd allows a discount of 20% on the market price.
  what is his gain or loss percent. | 
| 
Ans: 8% | 
| 
6. Q. How much percent above the
  cost price should a shopkeeper mark his goods so that after allowing a
  discount of 20% on the marked price ,he still has a gain of 10%? | 
| 
Ans: 37.5% | 
| 
7. Q. A person investing 3 times
  as much at money at 5 % as he had invested at 2% per annum simple interest
  .Further he invested Rs 6000 mre at 3 % than he had invested at 2 % .If the
  total interest from three  investments after a year is Rs 980 ,What is
  the total amount he invested? | 
| 
Ans: Rs. 26000 | 
| 
8. Q.  The population of the
  village increases 9% every year. If the present population is 11,881. What
  was the population two years ago? | 
| 
Ans: 10,000 | 
| 
9. Q. The S.P, with VAT on a
  cooking range is 19610 .what is the C.P of the cooking range the VAT is 6% | 
| 
Ans: Rs 18500. | 
| 
10.Q. Two successive discounts of
  40% and 30%  are given on an article . Find the single equivalent
  discount? | 
| 
Ans: 58% | 
Sunday, 5 August 2012
VIII Maths: Profit and loss : sale tax Test Questions
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
 

 
Thanks for sharing great article. Keep sharing good stuff.
ReplyDeleteList of Best Schools in Dubai