Tuesday, 18 December 2012

9th Construction of Triangle CBSE Guess Paper


Section - A
Q.1 With a ruler and compass which of the following angles cannot be constructed?
(a) 600 (b) 800 (c) 900 1050
Q.2 With a ruler and compass which of the following angles can be constructed?
(a) 800 (b) 900 (c) 1000 1100
Section - B
Q.3 Construct an angle of 450 at the initial point of a given ray and justify the construction.
Q.4 Construct the following angles and verify by measuring them by a protractor.
(i) 750 (ii) 1350
Section - C
Q.5 Construct Triangle PQR with base QR = 3.8 cm and <Q=750 and PQ + PR = 7.9cm
Q.6 Construct a with base Triangle PQ R  a with base QR = 3.4 cm and <R=750 and PQ - PR = 1.2cm
Q.7 Construct an equilateral triangle with sides 4cm.
Section -D
Q.8 Construct a triangle ABC in which and  < B = 600 and <C = 450 and  AB+BC+CA = 13 cm.
Q.9 Construct a right triangle whose base is 12cm and sum of its hypotenuse and other side is 18cm.
Q.10 Construct a with its perimeter = 11cm and the base angles of 750 and 300.
Answers:
Q.1 b Q.2 b
For more help Visit : JSUNIL TUTORIAL

Saturday, 15 December 2012

8th(VIII)CBSE Chapter: Practical Geometry

Chapter: Practical Geometry:Constrtucton of Quadrilaterals
Q.1 Construct a quadrilateral ABCD in which AB = 4.4 cm, BC = 4 cm, CD = 6.4 cm, DA = 3.8 cm and BD = 6.6 cm
Q.2 Construct a parallelogram PQRS such that PQ = 5.2 cm, PR = 6.8 cm and QS = 8.2 cm
Q.3 Construct a rhombus with side 6 cm and one diagonal 8 cm. Measure the other diagonal.
Q.4 Construct if possible a quadrilateral ABCD give AB = 6cm, BC = 3.7 cm, CD =5.7cm, AD = 5.5 cm and BD = 6.1 cm. If not possible then give reasons for not able to construct it.
Q.5 Construct a quadrilateral ABCD in which AB = 3.8 cm, BC = 3cm, AD = 2.3 cm, AC = 4.5 cm and BD = 3.8 cm
Q.6 Construct a quadrilateral PQRS in which QR = 4cm, RP = 5.6 cm, PS = 4.5 cm, RS = 5cm and QS = 6.5 cm.
Q.7 Construct a quadrilateral ABCD in which AB = 6 cm, BC = 4cm, CD = 4cm, <B= 95=, and <C = 900
Q.8 Construct a quadrilateral STUV where ST = 4.2 cm, TU = 3.6 cm, UV = 4.8 cm,
<T = 30= and <U = 1500
Q.9 Construct a quadrilateral ABCD in which AB = BC = 3cm, AD = 5cm , <A = 900
and < B = 1050
Q.10 Construct a quadrilateral BDEF where DE = 4.5 cm, EF = 3.5cm, FB = 6.5cm,
< F = 50= and < E = 1000

Saturday, 8 December 2012

8th CBSE Maths Sample Questions


1. Number by which 19602 be divided, So that the quotient is a perfect square is
(a) 2 (b) 9 (c) 3 (d) 4
Sol: (a)
2. If x + 1/x = 4, then the value of x2+1/x 2  is
(a) 12 (b) 16   (c) 14 (d) 20
Sol: (c)
3. The sum of the powers of the prime factors in 108  192 is
(a) 5 (b) 7 (c) 8 (d) 12
Sol: (d)
4. The factors of x4 + y4 +x2y2 are
(a) (x2 + y2)(x2 + y2 - xy) (b) (x2 + y2)(x2 - y2)
(c) (x2 + y2 + xy)(x2 + y2 -xy) (d) Factorization is not possible
Sol: (c)
5. A square of maximum size is inscribed in a circle with centre O and radius r. Find area excluding area of square?
(a) r2 (p - 2)          (b) 2r2 (2 - p )  (c) p (r2 - 2)     (d) 8r2 – 8r
Sol: (a)
6. A is the father of C and D is the son of B.E is the brother of A. If C is the sister of D, how is B related to E?
(a) Daughter (b) Brother-in-law (c) Husband (d) Sister-in-law
Sol:(d)
7. The perimeter of a square is twice the perimeter of a circle and their areas are AS and AC respectively then
(a) AS> AC (b) AC > AS   (c) AS = 2AC (d) AS = AC
Sol: (a)
8. Two poles, 15 m and 30m height, stand upright in a playground. If their feet be 36m  apart. The distance between their tops is :
(a) 21 m (b) 39 m   (c) 41 m (d) 36m
Sol: (b)
9. A  44m x 11m sheet is rolled along length to form a cylinder.  Find the volume of the cylinder
(a) 773 m3   (b) 773.5 m3   (c) 775.3 m3   (d) 753.5 m3  
Sol: (b)
10.If in a quadrilateral, diagonals are equal, then it cannot be a :
(A) Square (B) Parallelogram (C) Rhombus (D) Rectangle
Sol: (c)