Way To Excel

Wednesday, 17 October 2012

IX CBSE Guess Paper: Ch: Surface area and Volume

IX Chapter - 13 : Surface areas and Volumes
1. A solid cylinder has a total surface area of 231cm2. Its curved surface area is 2/3 of the total surface area. Find the volume of the cylinder.
Ans: 269.5cm2
2. The diameter of a garden roller is 1.4m and it is 2m long. How much area will it cover in 5 revolutions?
Ans: 44m2
3. Three metal cubes whose edge measure 3cm, 4cm and 5cm respectively are melted to form a single cube, find its edge.
Ans: 6cm
4. The dimensions of a cubiod are in the ratio of 1 : 2 : 3 and its total surface area is 88m2. Find the dimensions.
Ans: 2, 4, 6 cm
5. Find the lateral curved surface area of a cylindrical petrol storage tank that is 4.2m in diameter and 4.5m high. How much steel was actually used, if 1/12  of steel actually used was wasted in making the closed tank.
Ans: 59.4m2, 95.04m2

6. The radius and height of a cone are in the ratio 4 : 3. The area of the base is 154cm2. Find the area of the curved surface.
Ans: 192.5cm2
7.  A sphere, cylinder and cone are of the same radius and same height. Find the ratio of their curved surfaces.
Ans: 4 : 4 : √5
8.  A hemispherical bowl of internal diameter 36cm contains a liquid. This liquid is to be filled in cylindrical bottles of radius 3cm and height 6cm. How many bottles are required to empty the bowl?
Ans: 72
9. A hemisphere of lead of radius 8cm is cast into a right circular cone of base radius 6cm. Determine the height of the cone.
Ans: 28.44
Q.19. Find the volume of the largest right circular cone that can be fitted in a cube whose edge is 14cm.
Ans: 718.66cm3
10. A well with 10m inside diameter is dug 14m deep. Earth taken out of it is spread all around to a width of 5m to form an embankment. Find the height of embankment.
Ans:4.66m
11. A metallic sheet is of the rectangular shape with dimensions 48cm X 36cm. From each one of its corners, a square of 8cm is cutoff. An open box is made of the remaining sheet. Find the volume of the box.
Ans: 5120cm3
12. Water in a canal, 30dm wide and 12dm deep is flowing with a velocity of 20km per hour. How much area will it irrigate in 30min. if 9cm of standing water is desired? (10dm = 1 meter)
Ans: 4,00,000m2
13. Three cubes of each side 4cm are joining end to end. Find the surface area of resulting cuboid.
Ans: 224 cm2
14. A hollow cylindrical pipe is 210cm long. Its outer and inner diameters are 10cm and 6cm respectively. Find the volume of the copper used in making the pipe.
Ans: 10560cm3
15. A semi circular sheet of metal of diameter 28cm is bent into an open conical cup. Find the depth and capacity of cup.
Ans: 12.12cm, 622.26cm3
16.  If the radius of a sphere is doubled, what is the ratio of the volume of the first sphere to that of second sphere?
Ans: 1:8
17.  The sum of length, breadth and height of a cuboid is 21 cm and the length of its diagonal is 12 cm. Find the surface area of the cuboid.
Ans: 297 cm2
18. The internal and external diameters of a hollow hemispherical vessel are 20 cm and 28 cm respectively. Find the cost of painting the vessel all over at 15 paisa per cm2
Ans: Rs. 324.34
19. A well of diameter 3m is dug 14 m deep. The earth taken out of it has been spread evenly all around it to a width of 4 m to form an embankment. Find the height of the embankment
Ans: 1.125 m
20. A right triangle ABC with sides 5 cm, 12 cm and 13 cm is revolved about the side 12 cm. Find the volume of the solid so obtained?  Ans: 314 cm3

9th Surface Area and volume CBSE Test Paper-1
Download File

9th Surface Area and volume CBSE Test Paper-2
Download File

9th Surface Area and volume CBSE Test Paper-3
Download File

1 comment: