Way To Excel

Sunday, 5 August 2012

VIII Maths: Profit and loss : sale tax Test Questions



1. Q. A jeweler allows a discount of 16% to his customers & still gains 20%. Find the MP of a ring which cost him RS1190.
Ans: Rs. 1700
2. Q. After allowing a discount of 12% on the marked price if an article, it is sold for Rs. 880. Find its marked price.
Ans: Rs. 1000
3. Q. How much per cent above the cost price should a shopkeeper mark his goods so that after allowing a discount of 20% on the marked price, he gains 12 %?
Ans: 40%
4. Q. A man allows 8% discount on the marked price of the suit & still makes a profit of 15% .if her gain over the sale of a suit is Rs. 156, find the marked price of the suit.
Ans: Rs. 1300
5. Q. A retailer marks his good at 35% above the cost price abd allows a discount of 20% on the market price. what is his gain or loss percent.
Ans: 8%
6. Q. How much percent above the cost price should a shopkeeper mark his goods so that after allowing a discount of 20% on the marked price ,he still has a gain of 10%?
Ans: 37.5%
7. Q. A person investing 3 times as much at money at 5 % as he had invested at 2% per annum simple interest .Further he invested Rs 6000 mre at 3 % than he had invested at 2 % .If the total interest from three  investments after a year is Rs 980 ,What is the total amount he invested?
Ans: Rs. 26000
8. Q.  The population of the village increases 9% every year. If the present population is 11,881. What was the population two years ago?
Ans: 10,000
9. Q. The S.P, with VAT on a cooking range is 19610 .what is the C.P of the cooking range the VAT is 6%
Ans: Rs 18500.
10.Q. Two successive discounts of 40% and 30%  are given on an article . Find the single equivalent discount?
Ans: 58%

No comments:

Post a Comment